Ondanks dat een warmtepompboiler er uitziet als een traditionele elektrische boiler, is dit type boiler een stuk duurzamer wat betreft energieverbruik en energiebron. Met een warmtepompboiler kan je je sanitair water op een milieuvriendelijke manier verwarmen en zal je een aanzienlijk lagere energierekening hebben.
Er zijn vele voordelen aan de aanschaf van een warmtepompboiler, waaronder de beschikbaarheid van een grote hoeveelheid aan warm water. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan dit type boiler, zoals bijvoorbeeld de prijs. Kortom, er valt veel te ontdekken over dit type boiler voordat je je weloverwogen keuze kunt maken.
Vergelijk en bespaar tot 30%
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je boiler!
Hoe werkt een warmtepompboiler precies?
De warmtepompboiler wordt beschouwd als één van de milieuvriendelijkste boilers binnen de categorie van elektrische boilers. In feite gebruikt dit type de omgevingswarmte om je huis van warm sanitair water te voorzien.
Je kan kiezen of je voor een warmtepompboiler gaat die warmte uit de buitenlucht onttrekt of eentje die gaat voor de warme binnenlucht. In koude omgevingen is binnenlucht de meest logische keuze omdat je dan waarschijnlijk de centrale verwarming aan hebt, en vice versa.
Een warmtepompboiler maakt dus geen gebruik van fossiele brandstoffen maar heeft alleen een elektrische aansluiting nodig.
Voordelen van een warmtepompboiler
Als je een groot gezin hebt (of gewoon van warm water houdt) dan is het een enorm voordeel van dit type boiler dat je altijd beschikt over een grote hoeveelheid warm water.
De warmtepompboiler kan op verschillende punten in huis warm water leveren en je kan de boilervaten in grote capaciteit kopen.
Daarnaast zijn ze zeer makkelijk te installeren, je hebt voornamelijk de ruimte en een stopcontact nodig voor de aansluiting.
Om je warmtepompboiler nog duurzamer te maken kun je hem aansluiten op een cv-ketel en zonnepanelen. Zo gebruik je geen fossiele brandstoffen en is je elektriciteitsverbruik lager.
Vergelijk en bespaar tot 30%
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je boiler!
Zijn er ook nadelen?
Zoals elk ander type boiler zitten er ook een aantal mogelijke nadelen aan de warmtepompboiler. Over het algemeen is dit geen kleine boiler, zoals een keukenboiler. Het is een boiler van groot formaat waar je toch echt wel de ruimte voor moet hebben.
Daarnaast kan het als nadelig bevonden worden dat dit type boiler koude lucht uitstoot. Als je de boiler in de kelder of op zolder hangt zal dit echter geen probleem moeten zijn. Een ander nadeel is dat de kosten voor een warmtepompboiler significant hoger liggen dan de klassieke elektrische boiler.
Even kort: de zonneboiler
Het andere type elektrische boiler dat als zeer duurzaam wordt ervaren is de zonneboiler. De zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om je sanitaire water te verwarmen. Ook deze bron van energie is erg milieuvriendelijk en zeer goed voor je energierekening.
In tegenstelling tot de warmtepompboiler bestaan er maar liefs drie soorten zonneboilers: de standaard zonneboiler, de cv-zonneboiler, en de compacte zonneboiler. Net als de warmtepompboiler kan je de cv-zonneboiler aansluiten op je cv-ketel om zo een grote capaciteit aan warm water te krijgen.
Verschillen en overeenkomsten tussen een warmtepompboiler en een zonneboiler
Het grootste verschil tussen de twee type duurzame elektrische boilers is de complexiteit van de installatie. De boiler met warmtepomp is een van de makkelijkste boilers om te plaatsen, dit in tegenstelling tot de zonneboiler. Bij een zonneboiler gaat het niet alleen de installatie van de zonneboiler zelf, ook de aansluiting met de zonnepanelen op het dak is een ingewikkelde klus.
Een ander verschil is dat warmtepompboilers vaak genoeg capaciteit hebben om het hele gezin 24 uur per dag van warm water te voorzien. Dit in tegenstelling tot de zonneboiler.
Een grote overeenkomst is dat er bijkomende kosten en premies zijn. Het kiezen voor een duurzaam type brengt dus in het begin extra kosten met zich mee.
Toch maar een warmtepompboiler dan?
Als je voor een duurzame elektrische boiler wilt gaan dan lijkt de keuze toch op de warmtepompboiler te vallen. Voor wie al zonnepanelen heeft en van een uitdaging houdt blijft de zonneboiler zeker een interessante optie. Voor de mensen die duurzaam willen zijn zonder al te veel gedoe is de warmtepompboiler zeker de slimmere optie.
Het installeren is zeer eenvoudig vergeleken bij de zonneboiler en dit type lijkt minder complex te zijn. Helaas hebben beide type boilers te maken met de rompslomp van extra kosten en premies. Het lijkt een grote horde om te nemen (wie heeft daar nou zin in?) maar uiteindelijk zal je de welverdiende resultaten terugzien op je energierekening.
Vergelijk en bespaar tot 30%
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je boiler!
Premie warmtepompboiler
Momenteel kan je voor de plaatsing van dit type boiler een premie krijgen van de netbeheerder. Deze kan behoorlijk oplopen, informeer je dus goed! Deze premie bedraagt dan 400 tot 480 euro per huishouden of woning en maximaal 40 tot 48% van het factuurbedrag.
Je snapt dan wel dat bij een warmtepompboiler van 3.000 de premie behoorlijk kan oplopen. Dat is dan natuurlijk heerlijk meegenomen. Een kanttekening daarbij is dat je je warmtepompboiler moet laten plaatsen en factureren door een aannemer. De premie is eigenlijk een beloning voor je initiatief om voor duurzaam te gaan.
Prijs warmtepompboiler
Waar een klassieke elektrische boiler tussen de 1.000 en 1.600 euro kost verdubbel of verdrievoudig je de prijs met een warmtepompboiler. Gemiddeld bedraagt de aanschaf, inclusief installatie, minstens 3.000 euro.
De prijs hangt af van het merk, het bedrijf dat het installeert, en de capaciteit van je boiler.
Onthoud daarnaast dat je momenteel een premie van de netbeheerder kan krijgen. Dat gaat dan af van de totaalprijs van je duurzame elektrische warmtepompboiler. Zo wordt het totaalplaatje een pak goedkoper.
Benieuwd naar een richtprijs voor een nieuwe boiler? Vul dan nu onderstaand formulier in. Door verschillende loodgieters in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!
Inhoud