Een zonneboiler verwarmt je sanitaire water, en soms ook je cv, met behulp van de warmte van, uiteraard, de zon. Deze boiler staat bekend als één van de meest milieuvriendelijke type boilers en zal je energierekening op de lange termijn enorm verlagen. Maar hoe werkt een zonneboiler precies en wat zijn de voordelen?

Hoe werkt een zonneboiler?
Eigenlijk is het vrij simpel. Op het dak plaats je zonnepanelen, ook wel zonnecollectoren genoemd, gelinkt aan je zonneboiler. De zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in warmte.
Een speciale vloeistof in de zonnepanelen, collectorvloeistof genoemd, houdt de warmte vast en uiteindelijk wordt daarmee je water verwarmd.
Zonneboiler en centrale verwarming
Een zonneboiler kan niet alleen je sanitaire water verwarmen, het kan namelijk ook het warme water voor je centrale verwarming leveren. Het is echter wel zo dat de boiler in de winter niet genoeg zonlicht kan opvangen om geheel op eigen kracht je sanitaire water én huis te verwarmen.
In de winter zal je boiler gemiddeld goed zijn voor 10 tot 15% van je dagelijkse warme water. De zonneboiler is in de winter dan ook meer een hulpboiler dan de hoofdbron. In combinatie met een cv-ketel of warmtepomp is de zonneboiler een ideale duurzame optie voor in huis.
Vergelijk en bespaar tot 30%
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je boiler!
Uit welke onderdelen bestaat een zonneboiler?
In tegenstelling tot andere type boilers heeft de zonneboiler een aantal extra onderdelen nodig om je sanitaire water en cv te kunnen verwarmen. Als eerste heb je de zonnepanelen, deze vangen de warmte op en geleiden dit in collectorvloeistof naar je leidingsysteem. Dat is ook meteen het tweede onderdeel. Je leidingsysteem vervoert opgewarmde vloeistof naar je boilervat en terug.
Het derde onderdeel, je boilervat, bevat opgewarmd water door een spiraal met vloeistof dat door het vat loopt.
Een mogelijk vierde onderdeel is naverwarming in de vorm van bijvoorbeeld een cv-ketel.
Als laatste is er het regelingssysteem dat alle systemen aanstuurt en uiteindelijk voor warm water uit de kraan zorgt.

Waarom het belangrijk is de goede soort zonneboiler te kopen
Er zijn verschillende soorten zonneboilers, waarvan 3 je sanitaire water kunnen verwarmen en 1 in combinatie ook je centrale verwarming verwarmt. De standaard-, compacte-, cv-, en combizonneboilers verwarmen je sanitaire water.
De zonneboilercombi verwarmt daarnaast ook nog je centrale verwarming. Je zou denken dat het een kwestie van smaak is welke boiler je aanschaft, maar niets minder is waar.
Het is belangrijk om te na te denken over wat je precies met je boiler wilt bereiken en welke capaciteit je hiervoor nodig hebt. Heb je een zwembad in de tuin? Wil je direct warm water uit de kraan? Wil je dat je centrale verwarming ook (deels) op de boiler werkt?
1. De standaard zonneboiler
De standaard zonneboiler wordt het vaakst gekozen, vandaar ook de naam. Meestal heeft de standaard zonneboiler een oppervlakte van een vierkante meter (op zijn minst) plus een boilervat.
Het is een gesloten circuit van rond stromende collectorvloeistof dat warmte van de zon heeft geabsorbeerd. Vooral in de winter is er een extra waterinstallatie nodig om het water na te verwarmen.
2. De compacte zonneboiler
De compacte zonneboiler maakt gebruik van een extra boilervat direct onder de zonnepanelen. Dit type zonneboiler kan een enorme hoeveelheid water warm houden. De warmte die uit zonlicht wordt gehaald gaat direct naar je sanitaire water.
Hierdoor bespaar je op je waterrekening. Net zoals de standaard zonneboiler heeft ook deze compacte zonneboiler soms een extra verwarmingsinstallatie nodig.
De naam indiceert dat dit type zonneboiler kleiner is dan de andere boilers, maar dit is niet per se waar. De compactheid van deze zonneboiler gaat over hoe vrijwel alle onderdelen dicht op elkaar staan en niet over de ware grootte.
3. De cv-zonneboiler
Voor de cv-zonneboiler is geen extra warmwaterinstallatie nodig omdat de cv-ketel met extra warmtewisselaar deze taak overneemt. De cv-zonneboiler is op deze wijze in staat een grote hoeveelheid water op te warmen en op temperatuur te houden.
Een voordeel is dat er dan altijd warm water is, zomer of winter, en dat de temperatuur in je boilervat constant blijft. Zo heb je geen last van temperatuurschommelingen maar kun je wel extra comfort.
4. De zonneboilercombi’s
Als je voor een zonneboilercombi kiest moet je een groot huis met veel ruimte hebben. Het boilervat van dit type zonneboiler is namelijk veruit het grootst, rond de 250 of 500 liter. Dit is een enorm gevaarte dat je niet zomaar even in je gangkast wegwerkt.
Deze combi zorgt voor warm sanitair water en in combinatie met de cv-brander zorgt het ook voor de centrale verwarming. Deze manier van water verwarmen is grotendeels zeer milieuvriendelijk, de cv-brander werkt alleen op minder duurzame energie.
Voordelen zonneboiler
Voor mensen die begaan zijn met het milieu is de zonneboiler de ultieme vorm van duurzaamheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aardgas, zal er altijd beschikbaarheid zijn van zonlicht. En met het rappe tempo waarin de aarde tegenwoordig opwarmt, zal dit in de toekomst alleen maar meer worden. Jaarlijks voorkom je gemiddeld 300 tot 400 kg aan CO2 uitstoot.
Naast dat een zonneboiler goed is voor het milieu, is het een groot voordeel dat je enorm kan besparen op je energierekening. Een ander voordeel is dat de waarde van je woning toeneemt.
Ook maak je kans om bij je netbeheerder tot 50% van je premie terug te krijgen. Zo wordt de aanschaf van een zonneboiler direct een stuk aantrekkelijker.
Vergelijk en bespaar tot 30%!
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
Nadelen
Zoals altijd zijn er natuurlijk ook nadelen aan de aanschaf van een zonneboiler te vinden. Ten eerste neemt een boiler vaak nogal wat ruimte in. In combinatie met de centrale verwarming heb je soms een boilervat van maar liefs 500 liter nodig.
Daarnaast moet je dak geschikt zijn voor zonnepanelen en zal het aangezicht van je huis veranderen. Je huis moet maar net geschikt zijn voor de juiste oriëntatie en voor mogelijke begroeiing dat opvanging van zonlicht belemmerd.
Een groot nadeel kan zijn dat je vrijwel altijd een extra warmtebron nodig hebt. Je boiler is vaak niet in staat om het hele jaar door de enige bron van warm water te zijn.
Prijs zonneboiler

Hoeveel oppervlakte heb je nodig aan zonnepanelen? Welke capaciteit boilervat heb je nodig? Welk type zonnepaneel is geschikt voor jouw huis en wensen? En hoe wil je de naverwarming gaan oplossen?
De prijs hangt eigenlijk vooral af van het aantal personen die er gebruik van moeten maken. In de 2de plaats de prijs van de materialen en in de derde plaats de werkuren.
Als we uitgaan van een gemiddeld gezin van vier personen moet je denken aan 4.000 tot 6.000 euro inclusief plaatsing. Je hebt dan een boilervat van zo’n 250 liter.
Niet min, denk je wellicht. Daarom kan een groene lening hier best wel van pas komen. Dan is hetzelfde als een renovatielening, maar dan voor milieuvriendelijke ingrepen aan je woning.
Premies zonneboiler
Afhangend van de aanschafprijs en je netbeheerder kan je elke 15 jaar een premie krijgen van maximaal 550 euro per vierkante meter zonnepanelen, met 2.750 euro maximaal voor het totaal en 40% maximaal van je totaalrekening.
Dat is een aardig bedrag wat het aanschaffen van een zonneboiler een stuk interessanter maakt. Er zijn natuurlijk wel allerlei voorwaarden voor het aanvragen van een premie bij je netbeheerder. Jaartal, aannemer, en omstandigheden spelen allemaal mee.

Terugverdientijd boiler
Gemiddeld kan je 50 tot 65% besparen op je energierekening. Ondanks dat de prijs van aardgas en elektra schommelt, kun je met een gezin van vier personen gemiddeld zo’n 150 euro per jaar besparen. Dat is na vijf jaar al opgelopen tot 750 euro, wat een enorm bedrag is.
Daarnaast kun je ook van onder andere je netbeheerder een deel van je premie terugkrijgen. Bij de aanschaf van een basis boiler voor gemiddeld 4 personen kan dit op een bedrag van 4.000 euro oplopen tot zo’n 40%, oftewel 1.600 euro.
Soms krijg je van je gemeente ook een gedeelte terug. Als je de werkelijke kostprijs van 2.300 euro dan door 150 euro besparing per jaar deelt, verdien je je zonneboiler in zo’n 15 jaar terug.
Inhoud