Een close-in boiler plaats je zo dicht mogelijk bij een kraan. Dit zodat er geen warmte en energie verloren gaat tijdens de lange weg die het verwarmt water naar je kraan moet afleggen.
Daarom is de close-in boiler een nog steeds vaak gekozen boiler. Zeker in grotere huizen of bij poolhouses wordt een dergelijke boiler vaak geïnstalleerd. Zeker voor kleine ruimtes is deze boiler meer dan geschikt! Deze neemt weinig plaats in.
Vergelijk en bespaar tot 30%
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je boiler!
Wat zijn de voordelen van een close-in boiler?
Een close-in boiler heeft héél wat voordelen. Laten we even dieper ingaan op elk van deze…
Verbruik: Een close-in boiler is zuiniger
Omdat deze zo dicht bij je meest gebruikte kraan hangt is het logisch dat de close-in boiler een pak zuiniger is dan andere boilers. Je bespaart echt enorm mogelijk veel warmte en energie uit.
Het gemiddelde verbruik van een 10 liter close-in boiler ligt rond de 2000 Watt en gebruikt elektriciteit in plaats van gas. Het verbruik ligt dan ietsje hoger, maar door slim gebruik kun je alsnog meer dan 50 euro per jaar besparen aan energiekosten van je boiler.
De meest directe besparing van een close-in boiler ligt in het waterverbruik. Jaarlijks zal je gegarandeerd 1000l of meer water besparen doordat je direct warm water hebt.
Energie besparen met een digitale timer
Weet je wat een digitale timer is? Ter illustratie… Wanneer je op vakantie gaat is het gebruikelijk een tijdklok te plaatsen in een stopcontact en daar de stekker van een lamp in te steken. Dan stel je de tijdklok in op bijvoorbeeld: elke avond tussen 21u en 23u. Zodoende gaat je lamp steeds aan om 21u en uit om 23u.
Hetzelfde principe geldt wanneer je een tijdklok op je close-in boiler aansluit. Als je de gewoonten van je gezin kent kun je gemakkelijk bedenken op welke tijden er geen warm water gebruikt wordt.
Dan zal je boiler niet onnodig warm water verwarmen. Zo kun je een perfect schema instellen. Bvb.:
- Klaarmaken om naar het werk te gaan: 7u – 8u
- Wanneer je van het werk thuiskomt: 18u – 21u
Zo ligt je boiler maar 4 uur per dag aan, in plaats van 24u. Dat is 1/6 van een dag dat je aan nutteloze energie kunt uitsparen! Slimme tijdsklokken kunnen overigens een dagschema hanteren. Zo kun je andere instellingen hanteren als je bvb. de woensdag thuis werkt of voor het weekend.
Vergelijk en bespaar tot 30%
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je boiler!
Energie besparen met een thermostop
Een andere manier van energie besparen met je close-in boiler is door middel van een thermostop. Als je handmatig wilt kunnen regelen wanneer je warm water nodig hebt, kun je een thermostop kopen.
Dit handige apparaatje plaats je tussen de stekker van je boiler en het stopcontact. Als je water nodig hebt zet je hem van tevoren aan. Je boiler warmt dan je water op tot de gewenste temperatuur.
Als je een paar uur het huis uit gaat kan je hem weer uit zetten en bespaar je energie. Het is toch zonde om energie te verbruiken terwijl je niet eens thuis bent?
Energie besparen met een lagere temperatuur
Naast de tijdklok en thermostop zijn er nog twee simpele methoden om energie te besparen met je close-in boiler. Een derde methode is om je boiler op een lagere temperatuur te zetten. Zelf merkte ik er amper wat van en toch bespaar je zo energie om niet constant je water op hoge temperatuur warm te houden.
Zet bijvoorbeeld je boiler op 60 graden in plaats van 80 graden. Denk er alleen aan om niet lager dan 60 graden te gaan om de vorming van bacteriën tegen te gaan. Denk maar aan kleine vijvertjes met stilstaand water. Vaak ziet het water er niet al te fris uit en is het een broedplaats voor bacteriën en insecten. Geloof me, dat wil je niet in je boiler zien.
Goede isolatie om energie te besparen
De vierde simpele methode om energie te besparen is je boiler isoleren. Als je boiler warm aanvoelt is dit een teken dat je warmteverlies hebt. De warmte die je voelt is namelijk ontsnapt aan je warme water, waardoor je boiler meer energie zal moeten gebruiken om het water op de desgewenste temperatuur te houden.
Hetzelfde geldt voor de leiding die tussen je boiler en de kraan lopen. Daarvoor kan je ook buisisolatie gebruiken om energie te besparen en warmteverlies tegen te gaan.
Wat is de ideale plek?
De ideale plek voor een close-in boiler is veelal zo dicht mogelijk bij de kraan in de keuken. Daarom wordt een close-in boiler ook wel een keukenboiler genoemd. Maar ook voor de badkamer of het toilet is dit een ideale oplossing.
Waarom in de keuken? Ongetwijfeld gebruik je de warme kraan in de keuken vaker dan de warme kraan in de douche. We douchen namelijk niet meerdere keren per dag maar gebruiken wel vaker de warme kraan in de keuken.
Een close-in boiler biedt bovendien het meeste voordeel bij kleine aftappingen van water. Deze boiler is interessant als je warme waterleiding langer is dan 10 meter of als de binnendiameter groter is dan 13mm. Dan gaat er namelijk veel warmte en energie verloren bij het verplaatsen van warm water.
Ook dient deze niet om je huis te verwarmen. Dan kies je toch beter voor de standaard aardgasboiler, zonneboiler of warmtepomp boiler.
Leidingen veranderen of toch een close-in boiler in huis halen?
Als je je afvraagt of je een close-in boiler moet kopen of niet, dan moet je je een aantal dingen afvragen voordat je de keuze maakt. Als je boiler binnen 10 meter afstand van je kraan staat en de binnendiameter van je leiding een kleinere binnendiameter heeft dan 13mm dan zou je snel warm water moeten krijgen.
Vergelijk en bespaar tot 30%
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je boiler!
Is dit niet het geval en duurt het wel tot 30 seconden voordat er warm water uit je kraan komt, dan ligt het aan je warmteketel. Het beste kun je dan een close-in boiler aanschaffen. Als dit alles niet het geval is dan kun je denken aan het veranderen van je leidingen. Meestal kiezen mensen hiervoor als ze gaan verbouwen en ze nog een goed werkende boiler hebben.
Hoe moet je een close-in boiler aansluiten?
Er zijn twee soorten aansluitingen wat betreft de close-in boilers.
Cold-fill aansluiting
Bij de zogenaamde cold-fill aansluiting moet je zelf je boiler vullen met koud water. Je boiler verwarmt dit water dan en houd het op de desgewenste temperatuur.
Hot-fill aansluiting
Met een hot-fill aansluiting is je boiler aangesloten op bijvoorbeeld een combiketel dat de boiler met warm water vult. De boiler houdt dit warme water vervolgens op temperatuur.
Deze hot-fill aansluiting is het handigst als je een gezin hebt en veel warm water gebruikt. De toevoer van warm water is sneller met een aangesloten combiketel.
Verschillende modellen
Dan is er natuurlijk nog het probleem van de ruimte. De close-in boiler mag dan kleiner zijn dan andere boilers, het blijft nog steeds een aardig gevaarte waar 10 tot 15 liter water in kan worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten close-in boilers die zich onderscheiden van de plek waar ze gemonteerd worden.
De close-in boiler bevindt zich onder de kraan. De close-up boiler wordt boven de kraan gemonteerd, en de plintboiler is een plat model dat zich bevindt achter de plint van de keuken of badkamer. Deze neemt geen kastruimte in en is over het algemeen beter uit het zicht te monteren.
Prijs close-in boiler
Als je ervoor kiest een monteur in te huren om je nieuwe close-in boiler te plaatsen dan moet je al gauw denken aan in ieder geval 2 uur werk. Dit zal je gemiddeld tussen de 75 en 100 euro kosten. Als je er niet veel vanaf weet is het altijd handig een monteur te vragen.
Het installeren van een boiler kan nogal een ingewikkeld klusje zijn dat je liever aan een expert overlaat.
De prijs van een gemiddelde close-in boiler ligt tussen de 100 en 300 euro. Dat valt nog reuze mee. Het prijsverschil zit hem in de kwaliteit en levensduur van de boiler.
Benieuwd naar een richtprijs voor een nieuwe boiler? Vul dan nu onderstaand formulier in. Door verschillende loodgieters in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!
Inhoud