De boiler en doorstromer zijn twee apparaten met elk als functie om voor warm water te zorgen in de keuken én badkamer. Ondanks dat ze beide water verwarmen zijn het toch twee totaal verschillende apparaten. Ze zien er anders uit, ze werken anders, de een heeft meer ruimte nodig dan de ander, en ze hebben beiden zo hun voor- en nadelen. Dan blijft bij mij de vraag over: wat is een boiler of doorstromer, en wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de twee?
Vergelijk en bespaar tot 30%
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 30% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je boiler!
Verschil tussen een boiler, doorstromer, combiketel, en cv-ketel
Voordat ik dieper in ga op de eigenschappen van een boiler en doorstromer, wil ik het nog even hebben over andere termen. Als je op zoek bent naar een nieuwe verwarmingsketel kom je al gauw veel onbekende begrippen tegen.
De vier meest voorkomende zijn:
- Boiler (bvb. aardgasboiler of elektrische boiler, warmtepompboiler, keukenboiler of close-in boiler)
- Doorstromer
- Combiketel
- CV-ketel
Een cv-ketel, wat staat voor centrale verwarming, verzorgt de verwarming in huis. Een doorstromer en boiler verwarmen het water in de keuken en badkamer. Een combiketel verwarmt het gehele huis, van de verwarming tot de douche.
Eigenschappen boiler
Een afzonderlijke boiler gaat samen in combinatie met een verwarmingsinstallatie. Er wordt dan een bepaalde hoeveelheid water warm gehouden zodat je altijd direct warm water hebt als je de warme kraan in de keuken of douche opendraait. De hoeveelheid warm water hangt sterk af van de grootte van je boiler.
Als je een grote garage hebt is het dan ook geen probleem om een grote boiler op te hangen en de hele dag gebruik te maken van warm water. Bij een kleinere boiler heb je een beperkt reservoir aan warm water.
Voordelen en nadelen van een boiler
Een voordeel van een afzonderlijke boiler is een vergroot comfort. De toevoer van warm water is altijd constant in temperatuur. Een grapje zoals de warme kraan in de keuken aanzetten zodat het water onder de douche koud wordt is niet mogelijk met een afzonderlijke boiler.
Een ander voordeel is dat je niet veel water verspilt met wachten totdat het water warm is. Je kunt direct onder de warme douche. Twee nadelen van een boiler zijn dat je een beperkt reservoir aan warm water hebt en dat je soms een onnodige hoeveelheid warm water op temperatuur houdt (wat energie kost).
Vergelijk verschillende loodgieters in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je boiler!
Vraag een gratis offerte aan »
Eigenschappen doorstromer
Een doorstromer, ook wel een traditionele verwarmingsketel genoemd, zet het water pas om in warm water als je de warme kraan aandoet. Als gevolg hiervan duurt het soms even voordat het water warm wordt en heb je soms iets meer onnodig waterverspilling.
Omdat een doorstromer op het moment dat je om warm water vraagt het water opwarmt, is het niet mogelijk om op meerdere punten in huis warm water te krijgen. Tegelijkertijd douchen en de afwas doen is dan ook niet aan te raden, degene onder de douche zal waarschijnlijk koud of lauw water uit de kraan krijgen.
Voor- en nadelen doorstromer
Een voordeel van een doorstromer is dat je geen energie verspilt door constant een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur te houden. Daarnaast is een doorstromer vaak compacter en makkelijker in huis te plaatsen dan een boiler.
Nadelen zijn voornamelijk de mogelijke temperatuurschommelingen en dat het iets langer duurt voordat het water warm is. Hierbij gaat er water verloren, want niemand gaat al onder de douche staan als er nog koud of lauw water uit komt.
Prijs: boiler vs doorstromer
Naast de verschillen in vorm, werking, en functie, zijn er ook verschillen in prijs en levensduur tussen een boiler en doorstromer. Gemiddeld ligt de prijs van een kwalitatieve doorstromer rond de 1750 euro.
Een afzonderlijke boiler van dezelfde sterkte en kwaliteit zal rond de 2750 euro kosten.
Een goede boiler kost dus iets meer, maar op lange termijn gaat een boiler met goed onderhoud veel langer mee dan een doorstromer. Doorstromers zijn namelijk veel moeilijker te ontkalken en zullen daarom sneller aan vervanging toe zijn.
Conclusie
Wat betreft de prijs valt de keuze dan ook tussen een relatief goedkope doorstromer of een duurdere boiler die relatief langer mee gaan. Om de keus iets makkelijker te maken kun je kijken naar de mogelijkheden van je huis. In veel gevallen maakt het huis namelijk al de keus voor je.
Veel huizen zullen geen ruimte hebben voor een afzonderlijke boiler waardoor een doorstromer automatisch de meest logische keuze wordt.
Heb je wel de ruimte voor een boiler, dan kun je overwegen of meer comfort en een langere levensduur opweegt tegen de moeite van een ingewikkelde installatie en meer onderhoud.
Benieuwd naar een richtprijs voor een nieuwe boiler? Vul dan nu onderstaand formulier in. Door verschillende loodgieters in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!
Inhoud